Dietoterapia

  Până nu de mult, în abordarea terapiei dietetice a diabetului, accentul cădea pe eliminarea surselor de glucide (zaharuri) rafinate sau a alimentelor care furnizează amidon, respectiv glucoză/fructoză (exemple: cereale, pâine şi alte produse de panificaţie, patiserie, fructe etc.). Din nefericire, odată ce glucidele complexe au fost eliminate, alimentaţia diabeticului se reducea cu precădere la grăsimi şi proteine.
 Cel mai adesea, medicii prescriau o alimentaţie bazată pe carne, produse lactate şi ouă. în felul acesta, cel puţin 40% dintre calorii proveneau din grăsimi, 20-25% dintre calorii erau furnizate de proteine şi doar 35-40% reveneau glucidelor complexe. De fapt, con­sumul alimentelor care conţineau cu preponderenţă glucide (carbohidraţi) era descurajat. Dar, ca multe alte formule dietetice care, deşi au fost în vogă cu ani în urmă, intră acum în dizgraţie, şi recomandările dietetice în diabet s-au schimbat radical.
 Grăsimile - mai „vinova­te" decât zaharurile în ultimii ani, cercetarea ştiinţifică a condus la o nouă abordare, în ca­drul căreia accentul pare a se muta de pe glucide pe grăsimi. Grăsimile sunt considerate astăzi duşmanii primor­diali ai diabeticului. Cercetătorii au observat că, pe măsură ce alimentaţia este mai bogată în grăsimi, se îngre­unează misiunea insulinei de a intro­duce glucoza (zahărul din sânge) în celule. Modul exact în care se alterea­ză funcţiile insulinei nu este elucidat pe deplin. Ceea ce este clar este faptul că, atunci când reducem consumul de grăsimi din alimentaţie, precum şi procentul de grăsime corporală, ajutăm acest hormon important, produs de pancreas - insulina - să-şi îndeplinească funcţia în mod eficient.
 Dietoterapia modernă în diabet se focalizează pe reducerea consumului de carne, de produse lactate grase (nesmântânite), de grăsimi şi uleiuri, în timp ce este încurajată creşterea consumului de cereale integrale, de legume şi leguminoase, precum şi de zarzavaturi.
 Dieta vegetariană - ideală pentru diabetici.
 Ca o confirmare a studiilor făcute în diverse centre de tratament al dia­betului din ţări avansate, reflectând experienţa sutelor de diabetici care au urmat progra­mul de schimbare a stilului de viaţă promovat de centru, demonstrează eficienţa acestor schimbări dietetice simple, dar profunde. In aproximativ 80% dintre cazurile de diabet de tip II, glicemia revine la normal în doar 7-10 zile, majoritatea pacienţilor nemaiavând nevoie de medicaţia an-tidiabetică.
 O alimentaţie vegetariană echilibrată şi redusă in grăsimi este ideală în tratarea diabetului.    Exerciţiul - în tandem cu dieta Există, de asemenea, o a doua componentă importantă în tratarea diabetului: exerciţiul fizic. Un pro­gram regulat de mişcare face ca frec­venţa administrării insulinei pe cale injectabilă să se reducă şi, de cele mai multe ori, ca medicaţia orală să nu mai fie necesară. Intr-o anumită măsură, se pare că lucrul acesta este valabil chiar şi pentru diabetul de tip I. Mobilizarea muşchilor face ca masa musculară să de­vină un consumator feroce de combusti­bil (energie sub formă de glucoză). Când diabeticul se angajează într-un program regulat de exerciţiu fizic aerobic, glucoza poate să intre în celulă fară prea multă insulină (sau poate chiar în absenţa ei). 
   Managementul diabetului cu ajutorul dietei.
 Noua abordare dietetică în tratamen­tul diabetului este remarcabil de simplă. In cele ce urmează, vă prezentăm trei paşi simpli pentru a controla glicemia prin alimentaţie:
 1. Fructele, legumele, leguminoase­le, zarzavaturile şi cerealele integrale să constituie elementele de bază în me­niul dumneavoastră zilnic. Se ştie că alimentaţia vegetariană este bogată în fi­bre alimentare solubile şi insolubile care vor reduce viteza de absorbţie a glucozei în sânge, ajutând astfel la reducerea gli­cemiei. Pentru că rafinarea şi procesarea alimentelor elimină fibrele alimentare şi adaugă zahăr, ulei şi grăsimi, cu cât veţi alege surse de alimente mai bogate în glucide complexe în starea lor naturală, cu atât mai bine.
 2. Evitaţi alimentele-problemă: cărnurile de toate tipurile, produsele lactate grase şi ouăle. Alimentele de origine animală conţin cantităţi mari de grăsime şi colesterol şi aduc multe calorii, crescând în felul acesta riscul bolilor de inimă şi al obezităţii şi produ­când concomitent creşterea rezistenţei la insulină. în ceea ce priveşte satisfacerea necesarului de proteină, cea mai bună alegere este orientarea spre sursele vege­tale precum leguminoasele - fasole, soia, linte, mazăre, năut cereale integrale, nuci şi seminţe.
 3. Reduceţi cât mai mult posibil cantitatea de ulei adăugată la pregă­tirea mâncării. Dietele bogate în lipide (grăsimi) de orice fel pot compromite sensibilitatea celulei la insulină. Cu alte cuvinte, insulina va avea dificultăţi în a-şi îndeplini funcţia de a trece glucoza din sânge în celulă. Lucrul acesta este adevărat mai ales în cazul grăsimilor saturate: grăsimile tari, la temperatu­ra camerei (unt, untură, margarină, smântână etc.), şi mai puţin sau deloc în cazul grăsimilor mononesaturate (surse importante: uleiul de măsline, uleiul de soia, uleiul de rapiţă şi de in).
 In general, alimentele de origine vegetală au un conţinut mai redus de grăsimi (şi mai ales de grăsimi saturate) atunci când sunt comparate cu alimen­tele de origine animală. Prin urmare, legumele, leguminoasele, zarzavaturile şi cerealele integrale sunt de două ori valoroase: atât prin conţinutul mare de glucide complexe (amidon şi fibre alimentare), cât şi prin conţinutul redus de grăsimi.
 Deşi sunt bogate în uleiuri, nucile, alunele, migdalele şi seminţele de floarea-soarelui, dovleac, susan sunt în cea mai mare parte grăsimi nesaturate şi constituie o alegere mult mai bună decât unt, untură, smântână şi alte produse animale grase, care sunt bogate în gră­simi saturate. Cu toate acestea, grăsimea este grăsime şi consumul oricărui tip de grăsime (chiar şi al nucilor) trebuie făcut cu moderaţie în cazul diabeticului.
 Remedii naturale recomandate. 
 Medicamentele si chirurgia nu ofera vindecare diabeticilor. Aceste medicamente nu rezolva cauzele bolii. Hrana pe care o mancam are o influenta enorma asupra bolii. O alimentatie potrivita nu numai previne ci si trateaza diabetul.
  -In urma cu 20-30 de ani, medicii recomandau diabeticilor sa consume cat mai multa carne (din pacate mai exista si azi multi medici care fac aceasi recomandare ), intrucat aceasta este foarte puternica din punct de vedere caloric si nu contine hidrati de carbon. Noile studii au aratat ca desi nu contine zaharuri, carnea perturba grav metabolismul si, mai mult, agraveaza boala diabetica decat sa o stabilizeze.  
  - Un  grup de cercetatori de la Centru Pritikin au abtinut rezultate spaectaculoase prescriind o dieta vegetariana, cu aport redus de grasimi si miscare fizica. Din cei 40 de pacienti, 34 au putut sa-si intrerupa medicatia doar in 26 de zile. Prin acesata s-a demonstrat ca beneficiile unei diete de origine vegetala dureaza ani de zile, atat timp cat aceasta dieta este continuata.(Dr. T. Colin Cambell- Studiu China) - Doctorul Neil Nedley spunea: ,,Multi dintre pacientii mei diabetici solicita sa le dau un regim special care ii va ajuta sa-si controleze diabetul. Oricum, pentru majoritate diabeticilor meniul nu este atat de important cat a cunoaste (si practica) principiile dietetice ale diabetului.
  Cu cat sunt mai naturale fructele, zarzavaturile si cerealele integrale, cu atat mai bine (nucile sunt bune consumate cu moderatie). Cu cat se consuma mai putina carne si produse lactate cu atat mai bine. Cu cat mai putin zahar rafinat, cu atat mai bine. Cu cat mai multe fibre, cu atat mai bine. mancati un mic dejun consisten si o cina modesta sau deloc.
  Daca sunteti supraponderal, este de o importanta extrema ca sa scadeti in greutate pana ajungeti la greutatea ideala (astfel cu cat mai putine grasimi, cu atat mai bine) si sa urmati un regim dieta care va permite sa obtinet si sa mentineti aceasta greutate rezonabila. Exercitiile aerobice, pana la nu mai puti de 30 de minute in durata, ar trebui sa fie o parte din rutina zilnica a diabeticului." Doctorii Calvin si Agatha Trash, conduc un un sanatoriu in SUA in care dabeticii primesc un tratament incununat cu succes: ,,Princiipile tratamentului implica folosirea unei diete total vegetariene (fara lapte, oua, branza sau carne), bogata in fibre si scazuta in grasimi, cu accent pe alimentele cu un continut mare de mioinozitol, exercitiu fizic in limite tolerate si regularitate strica in toate lucrurile"
  Recomandare: Orice diabetic depandent de insulina trebuie sa aiba si sa foloseasca regulat unul din instrumentele iefinine cu care sa masoare glucoza sangvina rapid (intr-un inut sau doua) printr-un dispozitiv de inteparea a degetului (si analiza pe baza picaqturilor rezultate, pe baza chimica). Cursul diabetului insuluino-dependent este adesori instabil, iar nivelurile glucozei variaza intre prea ridicat si prea scazut. Stabilitatea nivelului este adesea dificila si este, pe buna dreptate, considerata lunecoasa. Dupa inceperea tratamentului este indicat sa ajustati doza de insulina in functie de nevoia organismului. Este de astepat ca nevoia de insuluina exogena sa scada.
  Recomandari de dieta si sucuri in tratarea diabetului. 
  Pentru tratarea diabetului, se recomanda o cura cu sucuri si cruditati, timp de 3-6 luni. Un program de 2 mese pe zi, luate in mod regulat este de folos unui dibetic non-dependent de insulina (in ciuda a ceea ce se crede ).
  Diabeticul de tip I (insulino-dependent) are nevoie de 3 mese si poate o gustare inainte de culcare in fazela cand glicemia nu poate tinuta sub control. Mesele prea multe si gustari prea dese nu fac altceva decat sa creeze un cerc vicios, determinand pancreasul sa secrete ahotic insuluina, in final epuizandu-l.
  Mancatul la ore neregulate sau intre mese poate dearanja caracterul regulat la pulsatiilor secretiei de insulina. Regularitatea meselor (si a orelor de somn ) are o importanta covarsitoare in tratamentul multor boli, mai ales a diabetului.
  Se va cunsuma cate un pahar de suc inainte de fiecare masa, cu 30 de minute. Cele mai valoroase sucuri de zarzavaturi si fructe recomandate diabeticului sunt: fasole verde (sa fie foarte frageda si bobul sa nu fie format ), urzica, papadie, orz verde, varza, telina, castravete( mai ales soiurile mai amare), mere acrisoare, lamaie. - La o ora dupa masa, se beau 2 liguri de suc de ceapa diluat in jumatate de pahar de suc de morcov. Tratamentul se face minim 3 sapatamani, timp in care pacintilor insulino-dependenti, glicemia va fi verificata regulat, pentru a ajusta doza zilnica de insuluina. Sucul de ceapa este un puternic reglator hormonal si are actiune hipoglicemianta.
  -Cura cu afine. 
 Se recomanda consumul a 250-500 g de fructe pe zi. Pentru iarna, fructele pot fi pastrate prin congelare. Anumite substante din fructele de afin (mirtilina si neomirtilina) au actiune hipoglicemianata. Ele actioneaza asupra celulelor beta di pancreas, determinadu-le o usoara hipergeneza insulinica cu efecte de reducere a glicemiei din sange. Mirtilina izolata din fructe de afin poate sa inlocuiasca insulina in formele usoare de diabet sau se poate asocia cu insulina in cazurile mai grave. Vestea cea buna este ca celulele beta distruse din pancreas pot fi refacute pentru a secreta din nou insulna!
 -Consumati alimente bogate in crom. Acest mineral detectabi, impreuna cu insulina, ajuta la metabolizarea zaharului. Poate ajuta diabeticii in 2 feluri: in primul rand, stimuleaza producerea de mai multa insulina decat este nevoie in mod normal de catre celulele beta din pancreas. In al 2 -lea rand, face ca insulina sa actioneze, intr-un mod mai eficient, infelul acesta mentinandu-se un nivel constant de glucoza in sange. Cele mai bune surse alimentare sunt: fulgii de drojdie de bere, broccoli, strugurii, fasolea verde, laptucile, cerealele integrale. - Zincul intra in compozitia insulinei si incurajeaza vigilenta mintala. Cerealele integrale, drojdia nutritionala, semintele crude de dovleac, floricelele de porumb au continut foarte ridicat de zinc.
 - Mioinozitolul este un zahar muscular foarte inrudit cu glucioza, care imbunatieste fuctionarea nervilor si ajuta la reducerea neuropatiei. Se gaseste in alune (arahide), pepene galben, citrice, cereale integralae, fasole, legume, drojdie de bere, germeni de grau.
 -Seminele de Schinduf (Trigonella foenum ) au efecte hipoglicemiante si scad nivelurile de colesterol si trigliceride. Se recomanda condumul de pulbrere, incorporat in salate sau luat sublingual (2-3 linguri pe zi).
 -Usturiul si ceapa sa nu lipseasca din dieta, deoarece au proprietati ce ajuta la reducerea reactiilor hipoglicemice si la coborarea nivelului ridicat de zahar din sange. Pentru echilibrarea zaharului din sange, usturoiul desi are o actiune putin mai inceata, este la fel de eficient ca tolbutamina(medicament oral pentru diabetici) la eliminarea glucozei excesive din sange.
 - Fasolea verde are efecte remarcabile in reglarea glicemiei si in ajutatrea pancreasului sa produca insuluina. Consumati-o ori de cate ori aveti acazia, si mai ales foarte cruda. - Legumele cu frunze verzi (spanac, laptuci, varza, broccoli-consumate in stare proaspata) sunt foarte sanatoase pentru diabetici.
 - Patrunjelul are efecte benefice in reglarea glicemiei. Tocat-l in salate din belsug si/sau faceti suc din el.